Kalendář akcí
Holandská kuchyně – Slavink
. Holandská (nizozemská) kuchyně - Slavink Slavink je holandský masový pokrm skládající se obvykle z mletého masa zvaného "půl na půl" (polovina hovězího, polovina vepřového) zabaleného ve slanině a vařeného na másle nebo margarínu. Slavink byl vyvinut v roce 1952 řeznictvím Spoelder v Larenu. Za tento výtvor slavinka získali ocenění. Termín "slavink" se volně překládá […]
Den otevřených dveří
. Den otevřených dveří proběhne letos v obměněném formátu. Dopoledne v čase od 7.50 do 11.25 hodin budou moci zájemci nahlédnout do běžné výuky v jakékoli třídě, u kteréhokoli učitele a ve všech budovách školy. Odpoledne od 13.30 do 15.30 hodin čeká na zájemce prohlídka školy a od 15.30 hodin beseda s vedením školy. […]
Holandská kuchyně – Kibbeling
. Holandská kuchyně - Kibbeling- treska v těstíčku nizozemské národní „rychlé jídlo“ – osmažené kousky tresky či jiné bílé ryby, servírované obvykle s česnekovou omáčkou (majonézou) nebo s tatarskou omáčkou. Obliba pokrmu má své kořeny v 19. století, kdy se na něj využívaly přebytečné části solených tresek, které byly tehdy základní potravinou. Takže jak říkají v Nizozemsku, Eek smakelijk!
Holandská kuchyně – Boerenkoolstamppot a rookworst
. Holandská kuchyně -Boerenkoolstamppot a rookworst - guláš z kapusty s klobásou Milujeme guláš a hlavně guláš z kapusty s klobásou. Stará klasika, která je pravidelně na holandském stole. Mimochodem, Holanďané milují svůj guláš jako my ten náš. Dušená kapusta s klobásou je skutečnou holandskou klasikou a je ideální pro chladné dny. Tento recept […]
Holandská kuchyně – Hete bliksem
. Holandská kuchyně - Hete bliksem Horké blesky pocházejí z limburského regionálního pokrmu známý jak v holandské, tak v belgické části Limburgu. V Německo je nazýváno "Nebe a Země" (Himmel und Erde), odkazující na jablka (nebe) a brambory (Země). Název "horký blesk" by odkazoval na jablka, které déle udržují teplo a poskytují nečekaně zážitek z […]
Noc s Andersenem
vybrané třídy prvního stupně
Zápis do prvního ročníku
Thajská kuchyně – Nuea Nam Man Hoi
. Nuea Nam Man Hoi - hovězí v ústřicové omáčce Historie nam může být vysledována až do období Ayutthaya thajské historie. Francouzský diplomat Simon de la Loubère, který navštívil Siam v období uprostřed Ayutthayi, popsal použití obyčejných omáček s kořením, česnekem, chiboly nebo sladkými bylinkami, stejně jako fermentované krevetové pasty zvané kapi, která se běžně […]
Příběhy našich sousedů
závěrečná prezentace projektu v Novém Strašecí .
Thajská kuchyně – Thajské kuřecí kari s cuketou
. Thajské kuřecí kari s cuketou Thajské kari si v posledních letech získalo srdce českých strávníků a není divu. Kombinace krémového kokosového mléka, aromatické kari pasty a křehkého kuřecího masa vytváří harmonickou souhru chutí, která osloví i konzervativnější jedlíky. Právě žluté kari patří mezi mírnější varianty thajských kari, a proto je ideální volbou pro první […]
Třídní schůzky
první stupeň - 16.00 - 17.30 druhý stupeň - 17.00 - 18.30
Thajská kuchyně – Sladkokyselé vepřové sweet & sour
. Sladkokyselé vepřové sweet & sour Kdo by nemiloval kousky masa obalené ve voňavé sladkokyselé omáčce? Tento hit thajských restaurací připravíte překvapivě snadno a v domácím provedení se může jednat i o relativně zdravé jídlo. Ideální ke sdílení. . Takže vám přejeme dobrou chuť - Gin hai a-roi .
Společný koncert Buštěhradského pěveckého sboru a sboru ZŠ Středokluky
. kostel sv. Prokopa, Středokluky
Ukrajinská kuchyně – Oladyi
. Oladyi – ukrajinské lívance Patříte k milovníkům lívanců a palačinek? V tom případě možná i rádi zkoušíte nějaké netradiční. A protože spousta zemí má nějaké své lívancové speciality, nabízí se nespočet možností k experimentům. Právě oladyi jsou jednou z nich. Tyto lívance si zkrátka zamilujete. Oladyi jsou jednou ze specialit ukrajinské a také ruské kuchyně. Tyto […]
Ukrajinská kuchyně – Golubce
. Zelné listy plněné masem jsou jídlem, na které se nezapomíná. Kdo jednou ochutnal, dal by si je znovu v jakémkoliv čase. Plněné zelné listy se jedí teplé i studené. A už při konzumaci první teplé porce se těšíme na to, jak si v „druhém kole“ dáme závitky vychladlé. Plněný zelný list se objevuje v […]
Ukrajinská kuchyně – Šašlik po ukrajinsku
. Název šašlik pochází od krymských Tatarů, kteří ho zavedli na Ukrajině už v 16. století. Maso se obvykle marinuje v různých formách marinády a pak se napichuje na jehly a opéká na grilu do zlatova. Šašlik je všeobecně velmi variabilní pokrm, který si můžete přizpůsobit podle svých chutí a možností. Je možné jej připravovat jak na grilu, na ohni, roštu nebo […]
Portugalská kuchyně – Pečené kuře s omáčkou piri-piri
. Pečené kuře s omáčkou piri-piri. S touhle jednoduchou, razantní a návykovou úpravou kuřete se dnes setkáte velmi často, jde o velmi populární portugalsko-mozambický export, kdy kombinace různých vlivů dosahuje úžasné jednoty. Sám název piri-piri odkazuje k ostrosti afrických chilli papriček, ale tu samozřejmě můžete upravit podle své chuti a dostupnosti papriček. . Nechte si […]
Portugalská kuchyně – Arroz Doce
. Arroz Doce neboli portugalský rýžový nákyp. Arroz doce je tradiční dezert na bázi rýže, který zná mnoho lidí po celém Portugalsku. Ačkoli arroz doce lze přímo přeložit jako sladká rýže. Pro naše anglicky mluvící je známější jako rýžový nákyp a pro německy mluvící jako milchreis. V podstatě je to však miska sladké a krémové rýže vyrobená z cukru, […]
Portugalská kuchyně – Arroz de cabidela
. Arroz de cabidela - portugalský pokrm z kuřecího masa a rýže Na severu Portugalska vidíme zvířata jako celek, a proto je možné najít pokrmy, které ctí všechny kusy masa, od těch nejušlechtilejších (hřbet, bůček, žebra) až po ty "podřadné" (jazyk, srdce, krev). To pochází z našich nejstarších počátků v době, kdy byl Pyrenejský poloostrov […]
Portugalská kuchyně – Cozido à Portuguesa
. Cozido à Portuguesa je portugalský guláš. Je to jedinečné jídlo, které kombinuje maso, portugalské uzené maso a zeleninu zcela na rozdíl od jakékoli jiné kuchyně. Když jsme začali psát tento recept, ve skutečnosti jsme se snažili najít mezinárodní název nebo překlad pokrmu. Zatímco někteří to mohou označovat jako "portugalské vařené smíšené maso", jiní to […]
Informativní třídní schůzky
1. stupeň od 16.00 hodin 2. stupeň od 17.00 hodin
Adaptační kurz pro žáky 6.A a 6.B
kurz se uskuteční v areálu Sporthotelu Kácov v termínu od pondělí 15.9. do středy 17.9.2025 Ubytování je zajištěno v chatkách Pro děti je připraven zajímavý program se zaměřením na vzájemné poznávání, spolupráci a práci v týmu. Kurz vedou proškolení lektoři zážitkové pedagogiky a třídní učitelé
Sobota za školou aneb cyklistická vyjížďka pro děti a rodiče
Celodenní cyklistická vyjížďka po blízkém i vzdálenějším okolí. Doporučujeme horské nebo trekové kolo, pojede se i po nezpevněných cestách. účastnit se mohou jen děti společně se svými rodiči či prarodiči. Počet dětí na jednoho rodiče ani počet rodičů či prarodičů na jedno dítě není omezen ;-) Na akci je nutné se přihlásit ________ Jelikož se […]
Třídní schůzky pro druhý stupeň
Třídní schůzky budou probíhat formou triády v termínu od úterý 18.11. do čtvrtku 20.11. jedná se o setkání třídního učitele, žáka a rodiče rodiče se objednají / budou pozváni na konkrétní termín
Třídní schůzky pro první stupeň
Čtvrtletní třídní schůzky pro třídy prvního stupně klasickou formou začátek od 16.00 hodin
Adventní tvoření
tradiční školní akce výroby a zdobení adventních věnců těsně před začátkem adventu
Zpívání pod vánočním stromem
Lyžařský kurz 1
Bouda Jiřinka Modrokamenná 110, Janské Lázně, Czech RepublicLyžařský kurz pravděpodobně pro žáky 6. a 7. ročníku pro žáky 7. ročníku je tento kurz povinný, proto budou mít při přihlašování přednost před šesťáky Chata Jiřinka, Janské Lázně
Den otevřených dveří
Lyžařský kurz 2
Bouda Jiřinka Modrokamenná 110, Janské Lázně, Czech RepublicLyžařský kurz pravděpodobně pro žáky 8. a 9. ročníku Chata Jiřinka, Janské Lázně