ZŠ Středokluky

Poznáváme svět – projekt školní jídelny

Poznáváme svět pomocí místních specialit

Jak poznat svět prostřednictvím kuchyně? Jedině tak, že vyzkoušíme cizokrajné dobroty.

Přejeme si, abyste měli možnost poznat a zároveň zkusili ochutnat cizokrajné dobroty. Proto jsme se rozhodli, že vám budeme v naší školní jídelně průběžně představovat jídla z cizokrajných kuchyní a různé krajové speciality. Chceme vám umožnit alespoň maličko nahlédnout pod pokličku jiných, někdy i velice vzdálených kultur. Jídlo je totiž velice významnou a důležitou součástí života lidí a tedy i jednotlivých kultur.

Jednou za čtrnáct dnů vždy ve čtvrtek, vybereme konkrétní zemi nebo region a uvaříme pro vás celé obědové menu podle místních receptů. Za dalších čtrnáct dnů to bude zase jiná země, a tak si alespoň trošku všichni rozšíříme kulinářské obzory s možností objevovat zajímavá jídla jiných zemí a prozkoumat lokální speciality.

Možná se stane, že se budeme úsměvně pozastavovat nad kombinací jednotlivých jídel a příloh, ale i to patří k cestování po kuchyních různých koutů světa.

Doufáme, že se vám všem na této společné poznávací cestě bude líbit a samozřejmě i chutnat. V případě zájmu můžete přijít s návrhem, co bychom mohli všichni ještě vyzkoušet ochutnat. Své nápady pište na náš email: jidelna@zsstredokluky.cz

vaše kuchařky školní jídelny

.

Mexická kuchyně

16. května 

 
Mexická polévka Maya  
Enchiladas  
Tacos s mletým masem  

.

Mexická polévka Maya
Ingredience

  • plechovka kukuřice
  • smetana
  • balkánský sýr
  • zeleninový bujon
  • hladká mouka
  • sůl
  • bazalka
  • pepř
  • 700 g vody
  • 2 lžíce cukru krystal
  • 1 lžíce rajského protlaku cibule
  • 2 stroužky česneku

Enchiladas
Ingredience/6 osob

  • sůl
  • pepř
  • 4 snítka tymiánu
  • 1 lžička tabasca
  • 250 g fazolí (konzerva)
  • 300 g hovězí roštěné
  • 150 g zakysané smetany
  • 50 g sýra eidamu
  • 500 g rajčat z konzervy (drcená)
  • 1 rajče
  • 2 cibule
  • 1 jarní cibulka (svazek)
  • 2 stroužky česneku
  • Tortilla

Tacos s mletým masem
Ingredience/ 4 osoby

  • 1/2 cibule
  • 500 g mletého masa
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • pepř
  • růžová paprika
  • 1 konzerva červených fazolí (400 g)
  • 1 konzerva kukuřice (150 g)
  • 60 g feferonek (steril.)
  • 250 g krájených rajčat (konz.)
  • 8 tacos ve tvaru mističek
  • 150 g dezertního sýra
  • 1/2 svazku petrželky

.

.

Švédská kuchyně

18. dubna 2024

 
Svampsoppa – švédská krémová houbová polévka   
Švédské masové kuličky  
Rybí filé na kopru  

.

Švédská krémová houbová polévka Svampsoppa

  • 20 g sušených hub nebo miska čerstvých očištěných
  • 2 lžíce másla
  • 2 červené cibule jemně pokrájené
  • 2 stroužky česneku pokrájené na drobno
  • 2 lžíce kukuřičného (nebo jiného) škrobu
  • 1 litr kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 1 lžička posekaného čerstvého tymiánu nebo 1/2 lžičky sušeného
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • 2 lžíce suchého sherry či portského víno
  • cca 90 ml smetany na vaření

Švédské masové kuličky

KULIČKY

  • 500 g mletého masa
  • 1 ks cibule
  • 1 lžíce škrobu
  • 1 hrst strouhanky
  • 2 ks brambor
  • 2 ks žloutků
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 trochu soli
  • 1 špetka pepře

OMÁČKA

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžičky škrobu
  • 2 lžíce hořčice
  • 150 ml hovězího vývaru
  • 10 lžic brusinkového kompotu

Rybí filé na kopru

  • 125 g Jogurt bílý
  • 600 g Filé rybí
  • 2 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 ks Citrony
  • 1 špetka Sůl
  • 1 hrnek Vývar zeleninový
  • 4 polévková lžíce Kečup
  • 2 polévková lžíce Kopr čerstvý
  • 0.8 polévková lžíce Máslo čerstvé

.

Italská kuchyně

4. dubna 2024

 
Minestrone  
Dušené hovězí po italsku  
Zapečený lilek po italsku  

.

Minestrone

POLÉVKA

  • 100 g červených fazolí
  • 100 g bílých fazolí
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 2 listy bobkového listu
  • 1 bulva celeru
  • 2 ks mrkve
  • 1/2 ks pórku
  • 1/4 hlávky bílého zelí
  • 1 řapík řapíkatého celeru
  • 3 ks brambor
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 200 g sterilovaných rajčat
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 150 g fazolových lusků
  • 1/2 hrnku těstovin
  • 1 ks cukety
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře

PESTO

  • 3 hrsti čerstvé bazalky
  • 100 ml extra panenského olivového oleje
  • 1 hrst piniových semínek
  • 1 hrst parmazánu

K DOKONČENÍ

  • 3 lžíce parmazánu
  • 2 ks rajčat
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje

Dušené hovězí po italsku

  • 1 kg hovězí kližky, nakrájené na větší kostky
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 350 ml hovězího vývaru
  • 60 g sušených rajčat v oleji, pokrájených
  • 150 g černých oliv (nejlépe tzv. řecké s peckou a bez nálevu)
  • 4 snítky oregana na ozdobení
  • krátké těstoviny či italský chleba k podávání
  • 750 ml červeného vína (např. chianti)
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 200 g rajčatového pyré (passata)
  • 1 cibule, nakrájená nahrubo
  • 2 stroužky česneku, drcené
  • 3 snítky oregana

Zapečený lilek po italsku

  • Lilek 
  • Olej olivový 
  • Rajčatová passata 
  • Sůl
  • Pepř
  • Tymián čerstvý 
  • Mozzarella 
  • Parmazán