Poznáváme svět – projekt školní jídelny
Poznáváme svět pomocí místních specialit
Jak poznat svět prostřednictvím kuchyně? Jedině tak, že vyzkoušíme cizokrajné dobroty.
Přejeme si, abyste měli možnost poznat a zároveň zkusili ochutnat cizokrajné dobroty. Proto jsme se rozhodli, že vám budeme v naší školní jídelně průběžně představovat jídla z cizokrajných kuchyní a různé krajové speciality. Chceme vám umožnit alespoň maličko nahlédnout pod pokličku jiných, někdy i velice vzdálených kultur. Jídlo je totiž velice významnou a důležitou součástí života lidí a tedy i jednotlivých kultur.
Jednou za čtrnáct dnů vždy ve čtvrtek, vybereme konkrétní zemi nebo region a uvaříme pro vás celé obědové menu podle místních receptů. Za dalších čtrnáct dnů to bude zase jiná země, a tak si alespoň trošku všichni rozšíříme kulinářské obzory s možností objevovat zajímavá jídla jiných zemí a prozkoumat lokální speciality.
Možná se stane, že se budeme úsměvně pozastavovat nad kombinací jednotlivých jídel a příloh, ale i to patří k cestování po kuchyních různých koutů světa.
Doufáme, že se vám všem na této společné poznávací cestě bude líbit a samozřejmě i chutnat. V případě zájmu můžete přijít s návrhem, co bychom mohli všichni ještě vyzkoušet ochutnat. Své nápady pište na náš email: jidelna@zsstredokluky.cz
vaše kuchařky školní jídelny
.
Mexická kuchyně
|
16. května
|
|
|
Mexická polévka Maya |
|
|
Enchiladas |
|
|
Tacos s mletým masem |
|
.
Mexická polévka Maya Ingredience
- plechovka kukuřice
- smetana
- balkánský sýr
- zeleninový bujon
- hladká mouka
- sůl
- bazalka
- pepř
- 700 g vody
- 2 lžíce cukru krystal
- 1 lžíce rajského protlaku cibule
- 2 stroužky česneku
|
Enchiladas Ingredience/6 osob
- sůl
- pepř
- 4 snítka tymiánu
- 1 lžička tabasca
- 250 g fazolí (konzerva)
- 300 g hovězí roštěné
- 150 g zakysané smetany
- 50 g sýra eidamu
- 500 g rajčat z konzervy (drcená)
- 1 rajče
- 2 cibule
- 1 jarní cibulka (svazek)
- 2 stroužky česneku
- Tortilla
|
Tacos s mletým masem Ingredience/ 4 osoby
- 1/2 cibule
- 500 g mletého masa
- 2 lžíce oleje
- sůl
- pepř
- růžová paprika
- 1 konzerva červených fazolí (400 g)
- 1 konzerva kukuřice (150 g)
- 60 g feferonek (steril.)
- 250 g krájených rajčat (konz.)
- 8 tacos ve tvaru mističek
- 150 g dezertního sýra
- 1/2 svazku petrželky
|
.
.
Švédská kuchyně
|
18. dubna 2024
|
|
|
Svampsoppa – švédská krémová houbová polévka |
|
|
Švédské masové kuličky |
|
|
Rybí filé na kopru |
|
.
Švédská krémová houbová polévka Svampsoppa
- 20 g sušených hub nebo miska čerstvých očištěných
- 2 lžíce másla
- 2 červené cibule jemně pokrájené
- 2 stroužky česneku pokrájené na drobno
- 2 lžíce kukuřičného (nebo jiného) škrobu
- 1 litr kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 1 lžička posekaného čerstvého tymiánu nebo 1/2 lžičky sušeného
- sůl a čerstvě namletý pepř
- 2 lžíce suchého sherry či portského víno
- cca 90 ml smetany na vaření
|
Švédské masové kuličky
KULIČKY
- 500 g mletého masa
- 1 ks cibule
- 1 lžíce škrobu
- 1 hrst strouhanky
- 2 ks brambor
- 2 ks žloutků
- 150 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 trochu soli
- 1 špetka pepře
OMÁČKA
- 250 ml smetany ke šlehání
- 2 lžičky škrobu
- 2 lžíce hořčice
- 150 ml hovězího vývaru
- 10 lžic brusinkového kompotu
|
Rybí filé na kopru
- 125 g Jogurt bílý
- 600 g Filé rybí
- 2 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Citrony
- 1 špetka Sůl
- 1 hrnek Vývar zeleninový
- 4 polévková lžíce Kečup
- 2 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 0.8 polévková lžíce Máslo čerstvé
|
.
Italská kuchyně
|
4. dubna 2024
|
|
|
Minestrone |
|
|
Dušené hovězí po italsku |
|
|
Zapečený lilek po italsku |
|
.
Minestrone
POLÉVKA
- 100 g červených fazolí
- 100 g bílých fazolí
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 1 ks cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 snítka čerstvého rozmarýnu
- 2 snítky čerstvého tymiánu
- 2 listy bobkového listu
- 1 bulva celeru
- 2 ks mrkve
- 1/2 ks pórku
- 1/4 hlávky bílého zelí
- 1 řapík řapíkatého celeru
- 3 ks brambor
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 200 g sterilovaných rajčat
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 150 g fazolových lusků
- 1/2 hrnku těstovin
- 1 ks cukety
- 1 lžička soli
- 1 špetka pepře
PESTO
- 3 hrsti čerstvé bazalky
- 100 ml extra panenského olivového oleje
- 1 hrst piniových semínek
- 1 hrst parmazánu
K DOKONČENÍ
- 3 lžíce parmazánu
- 2 ks rajčat
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
|
Dušené hovězí po italsku
- 1 kg hovězí kližky, nakrájené na větší kostky
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce hladké mouky
- 350 ml hovězího vývaru
- 60 g sušených rajčat v oleji, pokrájených
- 150 g černých oliv (nejlépe tzv. řecké s peckou a bez nálevu)
- 4 snítky oregana na ozdobení
- krátké těstoviny či italský chleba k podávání
- 750 ml červeného vína (např. chianti)
- 3 lžíce olivového oleje
- 200 g rajčatového pyré (passata)
- 1 cibule, nakrájená nahrubo
- 2 stroužky česneku, drcené
- 3 snítky oregana
|
Zapečený lilek po italsku
- Lilek
- Olej olivový
- Rajčatová passata
- Sůl
- Pepř
- Tymián čerstvý
- Mozzarella
- Parmazán
|
- Úvod
-
- Poznáváme svět – projekt školní jídelny