Příběhy našich sousedů
závěrečná prezentace projektu v Novém Strašecí .
závěrečná prezentace projektu v Novém Strašecí .
. Thajské kuřecí kari s cuketou Thajské kari si v posledních letech získalo srdce českých strávníků a není divu. Kombinace krémového kokosového mléka, aromatické kari pasty a křehkého kuřecího masa vytváří harmonickou souhru chutí, která osloví i konzervativnější jedlíky. Právě žluté kari patří mezi mírnější varianty thajských kari, a proto je ideální volbou pro první […]
první stupeň - 16.00 - 17.30 druhý stupeň - 17.00 - 18.30
. Sladkokyselé vepřové sweet & sour Kdo by nemiloval kousky masa obalené ve voňavé sladkokyselé omáčce? Tento hit thajských restaurací připravíte překvapivě snadno a v domácím provedení se může jednat i o relativně zdravé jídlo. Ideální ke sdílení. . Takže vám přejeme dobrou chuť - Gin hai a-roi .
. kostel sv. Prokopa, Středokluky
. Oladyi – ukrajinské lívance Patříte k milovníkům lívanců a palačinek? V tom případě možná i rádi zkoušíte nějaké netradiční. A protože spousta zemí má nějaké své lívancové speciality, nabízí se nespočet možností k experimentům. Právě oladyi jsou jednou z nich. Tyto lívance si zkrátka zamilujete. Oladyi jsou jednou ze specialit ukrajinské a také ruské kuchyně. Tyto […]
. Zelné listy plněné masem jsou jídlem, na které se nezapomíná. Kdo jednou ochutnal, dal by si je znovu v jakémkoliv čase. Plněné zelné listy se jedí teplé i studené. A už při konzumaci první teplé porce se těšíme na to, jak si v „druhém kole“ dáme závitky vychladlé. Plněný zelný list se objevuje v […]
. Název šašlik pochází od krymských Tatarů, kteří ho zavedli na Ukrajině už v 16. století. Maso se obvykle marinuje v různých formách marinády a pak se napichuje na jehly a opéká na grilu do zlatova. Šašlik je všeobecně velmi variabilní pokrm, který si můžete přizpůsobit podle svých chutí a možností. Je možné jej připravovat jak na grilu, na ohni, roštu nebo […]
. Pečené kuře s omáčkou piri-piri. S touhle jednoduchou, razantní a návykovou úpravou kuřete se dnes setkáte velmi často, jde o velmi populární portugalsko-mozambický export, kdy kombinace různých vlivů dosahuje úžasné jednoty. Sám název piri-piri odkazuje k ostrosti afrických chilli papriček, ale tu samozřejmě můžete upravit podle své chuti a dostupnosti papriček. . Nechte si […]
. Arroz Doce neboli portugalský rýžový nákyp. Arroz doce je tradiční dezert na bázi rýže, který zná mnoho lidí po celém Portugalsku. Ačkoli arroz doce lze přímo přeložit jako sladká rýže. Pro naše anglicky mluvící je známější jako rýžový nákyp a pro německy mluvící jako milchreis. V podstatě je to však miska sladké a krémové rýže vyrobená z cukru, […]
. Arroz de cabidela - portugalský pokrm z kuřecího masa a rýže Na severu Portugalska vidíme zvířata jako celek, a proto je možné najít pokrmy, které ctí všechny kusy masa, od těch nejušlechtilejších (hřbet, bůček, žebra) až po ty "podřadné" (jazyk, srdce, krev). To pochází z našich nejstarších počátků v době, kdy byl Pyrenejský poloostrov […]
. Cozido à Portuguesa je portugalský guláš. Je to jedinečné jídlo, které kombinuje maso, portugalské uzené maso a zeleninu zcela na rozdíl od jakékoli jiné kuchyně. Když jsme začali psát tento recept, ve skutečnosti jsme se snažili najít mezinárodní název nebo překlad pokrmu. Zatímco někteří to mohou označovat jako "portugalské vařené smíšené maso", jiní to […]
1. stupeň od 16.00 hodin 2. stupeň od 17.00 hodin
kurz se uskuteční v areálu Sporthotelu Kácov v termínu od pondělí 15.9. do středy 17.9.2025 Ubytování je zajištěno v chatkách Pro děti je připraven zajímavý program se zaměřením na vzájemné poznávání, spolupráci a práci v týmu. Kurz vedou proškolení lektoři zážitkové pedagogiky a třídní učitelé
Celodenní cyklistická vyjížďka po blízkém i vzdálenějším okolí. Doporučujeme horské nebo trekové kolo, pojede se i po nezpevněných cestách. účastnit se mohou jen děti společně se svými rodiči či prarodiči. Počet dětí na jednoho rodiče ani počet rodičů či prarodičů na jedno dítě není omezen ;-) Na akci je nutné se přihlásit ________ Jelikož se […]
Třídní schůzky budou probíhat formou triády v termínu od úterý 18.11. do čtvrtku 20.11. jedná se o setkání třídního učitele, žáka a rodiče rodiče se objednají / budou pozváni na konkrétní termín
Čtvrtletní třídní schůzky pro třídy prvního stupně klasickou formou začátek od 16.00 hodin
tradiční školní akce výroby a zdobení adventních věnců těsně před začátkem adventu
Lyžařský kurz pravděpodobně pro žáky 6. a 7. ročníku pro žáky 7. ročníku je tento kurz povinný, proto budou mít při přihlašování přednost před šesťáky Chata Jiřinka, Janské Lázně
Lyžařský kurz pravděpodobně pro žáky 8. a 9. ročníku Chata Jiřinka, Janské Lázně
Od letošního roku se vrací termín zápisů opět na leden/únor.
pro všechny třídy prvního stupně a 6.A
termín pro pro čtyřleté obory
2. termín pro čtyřleté obory
1. termín pro šestileté a osmileté obory
2. termín pro šestileté a osmileté obory