Kalendář akcí

Portugalská kuchyně – Arroz de cabidela
19 června 2025 od 11:30 - 14:30

.
Arroz de cabidela – portugalský pokrm z kuřecího masa a rýže
Na severu Portugalska vidíme zvířata jako celek, a proto je možné najít pokrmy, které ctí všechny kusy masa, od těch nejušlechtilejších (hřbet, bůček, žebra) až po ty „podřadné“ (jazyk, srdce, krev).
To pochází z našich nejstarších počátků v době, kdy byl Pyrenejský poloostrov obýván svébskými a dalšími kmeny, které byly zvyklé jíst to, co je dnes považováno za podřadné kusy. Tyto pokrmy se připravují především z vepřového a kuřecího masa a jejich společným jmenovatelem je jejich schopnost nechat vyniknout nevšedními kusy, ať už chutí nebo konzistencí. Jsou součástí našeho bohatého kulturního dědictví a v Portu jsme na to hrdí a dokonce si říkáme tripeiros, což v doslovném překladu znamená pojídači drštěk!
.
Nechte si chutnat!
Vaše kuchařky školní jídelny.
.