Kalendář akcí

Ukrajinská kuchyně – Šašlik po ukrajinsku
29 května 2025 od 11:00 - 14:30

.
Název šašlik pochází od krymských Tatarů, kteří ho zavedli na Ukrajině už v 16. století. Maso se obvykle marinuje v různých formách marinády a pak se napichuje na jehly a opéká na grilu do zlatova.
Šašlik je všeobecně velmi variabilní pokrm, který si můžete přizpůsobit podle svých chutí a možností. Je možné jej připravovat jak na grilu, na ohni, roštu nebo v troubě. Také můžete použít různé druhy masa, jako je jehněčí, vepřové, kuřecí nebo hovězí. Co se týká koření a marinády je šašlik také velmi rozdílný a každý region a rodinný recept má své typické ingredience a postupy přípravy.
Šašlik se původně dělal pouze z jehněčího masa. Dnes jej lidé dělají i z vepřového nebo hovězího, ovšem najdete i verze s jeseterem. Pro šašlik je typické marinování v nakyslých marinádách, díky kterým maso zkřehne. Do marinád se tak často přidává třeba ocet, víno, šťáva z granátového jablka nebo i majonéza – a právě majonéza bude tvořit základ i naší marinády.
.
Nechte si chutnat!
Vaše kuchařky školní jídelny.
.