Den naruby
. . Tak tohle bude nářez. Pokud jsi kluk, přijď oblečený jako holka, a holky, vy se zase oblečte jako kluci! :lol:
. . Tak tohle bude nářez. Pokud jsi kluk, přijď oblečený jako holka, a holky, vy se zase oblečte jako kluci! :lol:
. Na tento den si přines slušivý klobouček, čepici nebo nějaký extravagantní model. Může být i po babičce, ty je mají většinou schované někde nahoře ve skříni. ;-)
. Dneska to nebude o oblečení, ale můžeš si pro ostatní připravit do hodiny nějaký úkol či kvíz.
. Na dnešek si nachystej jen červené oblečení. A když to bude vínové anebo růžové, tak to vůbec nevadí, i tak to bude báječné.
. Na dnešek si do školy přines nějakou deskovou hru a na sebe si vezmi nějaký kostkovaný modýlek. :-)
. Kare Raisu – Japonské kari Japonské kari, Kare Raisu, je jediné "hlavní" jídlo, které Japonci konzumují pomocí lžíce. Existuje ve třech variantách – jemné, středně pálivé a pálivé – a záleží […]
. Na dnešek si připrav něco pěkného a slavnostního. Jako do divadla. Budeme mít v sokolovně společný koncert pro maminky a táty, tak ať ti to na jevišti sluší.
. Finská kuchyně - Nakkikastike – finská párková omáčka s bramborovou kaší Pokud hledáte tip na nějaké podivné jídlo, které byste mohli vyzkoušet, vězte, že tato finská omáčka z […]
. Finská kuchyně - Lihapullat – Pečené masové kuličky Slyšeli jste někdy o Lihapullatu? Je to fantastický způsob, jak říct finské masové kuličky, ve finštině! Tyto pečené masové kuličky jsou […]
. Finská kuchyně - Karjalanpaisti - Karelské maso Karjalanpaisti, také známý jako karelský guláš, je oblíbený tradiční finský pokrm s bohatým dědictvím. Tento sytý masový guláš pochází z historické oblasti […]
. Finská kuchyně - Palapaisti aneb Dušené hovězí s mrkví Vzpomínáte na vepřové s mrkví ze školní jídelny? Pokud byste rádi zkusili jeho lehčí variantu, připravte si třeba palapaisti. Dušené hovězí s mrkví […]
. Holandská (nizozemská) kuchyně - Slavink Slavink je holandský masový pokrm skládající se obvykle z mletého masa zvaného "půl na půl" (polovina hovězího, polovina vepřového) zabaleného ve slanině a vařeného […]
. Den otevřených dveří proběhne letos v obměněném formátu. Dopoledne v čase od 7.50 do 11.25 hodin budou moci zájemci nahlédnout do běžné výuky v jakékoli třídě, u kteréhokoli […]
. Holandská kuchyně - Kibbeling- treska v těstíčku nizozemské národní „rychlé jídlo“ – osmažené kousky tresky či jiné bílé ryby, servírované obvykle s česnekovou omáčkou (majonézou) nebo s tatarskou omáčkou. Obliba pokrmu […]
. Holandská kuchyně -Boerenkoolstamppot a rookworst - guláš z kapusty s klobásou Milujeme guláš a hlavně guláš z kapusty s klobásou. Stará klasika, která je pravidelně na holandském stole. […]
. Holandská kuchyně - Hete bliksem Horké blesky pocházejí z limburského regionálního pokrmu známý jak v holandské, tak v belgické části Limburgu. V Německo je nazýváno "Nebe a Země" (Himmel […]
vybrané třídy prvního stupně
. Nuea Nam Man Hoi - hovězí v ústřicové omáčce Historie nam může být vysledována až do období Ayutthaya thajské historie. Francouzský diplomat Simon de la Loubère, který navštívil Siam […]
závěrečná prezentace projektu v Novém Strašecí .
. Thajské kuřecí kari s cuketou Thajské kari si v posledních letech získalo srdce českých strávníků a není divu. Kombinace krémového kokosového mléka, aromatické kari pasty a křehkého kuřecího masa […]
první stupeň - 16.00 - 17.30 druhý stupeň - 17.00 - 18.30
. Sladkokyselé vepřové sweet & sour Kdo by nemiloval kousky masa obalené ve voňavé sladkokyselé omáčce? Tento hit thajských restaurací připravíte překvapivě snadno a v domácím provedení se může jednat […]
. kostel sv. Prokopa, Středokluky
. Oladyi – ukrajinské lívance Patříte k milovníkům lívanců a palačinek? V tom případě možná i rádi zkoušíte nějaké netradiční. A protože spousta zemí má nějaké své lívancové speciality, nabízí […]
. Zelné listy plněné masem jsou jídlem, na které se nezapomíná. Kdo jednou ochutnal, dal by si je znovu v jakémkoliv čase. Plněné zelné listy se jedí teplé i studené. […]
. Název šašlik pochází od krymských Tatarů, kteří ho zavedli na Ukrajině už v 16. století. Maso se obvykle marinuje v různých formách marinády a pak se napichuje na jehly a opéká na grilu do […]
. Pečené kuře s omáčkou piri-piri. S touhle jednoduchou, razantní a návykovou úpravou kuřete se dnes setkáte velmi často, jde o velmi populární portugalsko-mozambický export, kdy kombinace různých vlivů dosahuje […]
. Arroz Doce neboli portugalský rýžový nákyp. Arroz doce je tradiční dezert na bázi rýže, který zná mnoho lidí po celém Portugalsku. Ačkoli arroz doce lze přímo přeložit jako sladká rýže. Pro naše […]
. Arroz de cabidela - portugalský pokrm z kuřecího masa a rýže Na severu Portugalska vidíme zvířata jako celek, a proto je možné najít pokrmy, které ctí všechny kusy masa, […]